Auteur Marthijs Berfelo Tags Business blog Datum

Een werkmobiel, een privé mobiel die soms ook voor werkzaken gebruikt wordt, een laptop of computer en een extra iPad. Vaak gebruiken werknemers meerdere (mobiele) apparaten voor het werk. Het is belangrijk om al deze devices goed te beveiligen. Bijvoorbeeld met encryptie, door antivirussoftware en firewalls. Helaas lijkt de werknemer vaak de zwakste schakel in de securityketen. Het is net zo belangrijk om je werknemers in te lichten over digitale veiligheid als het uitvoeren van software updates en het hebben van een goede firewall.

Cybersecurity maatregelen en voorlichting

In de basis ligt de focus op het beveiligen en monitoren van de cloud, cryptografie, netwerken, authenticatie en datacenters. Daarnaast komt er ook een stuk security bewustwording bij kijken. Het is belangrijk dat werknemers weten hoe hackers en cybercriminelen te werk gaan, hoe ze zelf leaks kunnen voorkomen, hoe ze phishing mails kunnen herkennen en hoe ze regelmatig back-ups kunnen maken. Leg de potentiële risico's uit van links en bijlagen in e-mails en wat de beperkingen van een firewall zijn. Ook is het belangrijk om voorlichting te geven over diefstal en over het delen van belangrijke gegevens via de mail of whatsapp. 

Veiligheidsprogramma

Het is verstandig om een veiligheidsprogramma op te stellen, voor zowel de werknemers die al wat langer in dienst zijn als een onderdeel van het onboardingspakket voor nieuwe werknemers. Zorg ervoor dat de IT-afdeling of een securityteam van buitenaf met regelmaat trainingen over digitale veiligheid geeft. Niet alleen zijn dit handige opfrissers voor huidige werknemers, ook zorg je ervoor dat nieuwe werknemers vanaf dag één de kennis hebben om veilig met bedrijfsdata om te gaan. De focus van dit veiligheidsprogramma moet op de belangrijke rol van werknemers in de online beveiliging liggen, niet op de kracht van hackers.

Apps en openbare Wifi

Een thema waar je wellicht laatst nog iets over in het nieuws hebt gehoord - over een verouderingsapp, is apps op werktelefoons zetten. Het is belangrijk om werknemers erop te wijzen dat door een app op een telefoon te zetten, je een bepaald bedrijf een zekere mate van toegang geeft tot je gegevens. Bijvoorbeeld tot je locatie, telefoonboek en foto's. Een ander belangrijk thema is het gebruiken van openbare Wifi. In de trein verder werken of even gebruikmaken van de wifi van een winkelcentrum lijkt zo onschuldig. Openbare Wifi's zijn niet veilig en om dat uit te leggen moeten je werknemers ook meer weten over een VPN-verbinding. Dit is ook zeker handig als je werknemers vaak naar het buitenland reizen.

Tip: laat je bedrijf eens hacken als veiligheidstest. Zo breng je de digitale kwetsbaarheden in kaart. 

Is er voldoende aandacht voor cybersecurity bij jouw bedrijf? Wij denken graag met je mee om jouw digitale veiligheid te vergroten. Neem contact met ons op.

Deel jouw IT-vraagstuk.

Vul het formulier in en ontvang binnen 2 werkdagen een reactie.

Heb je liever persoonlijk contact? Bel dan naar +31 (0)30 227 31 97.

Wil jij weten wat we met je gegevens uit dit formulier doen? Lees dan onze privacyverklaring.

IT’s easy.
  1. Beschrijf het IT-vraagstuk.
  2. Wij bekijken het IT-vraagstuk en bellen je terug met een voorstel.
  3. Op basis daarvan beslis jij of je een kennismakingsgesprek wilt.